Sitemiz Tüm içeriği, Domain + Hosting + Adsens hesabı dahil SATILIKTIR. 0532 736 7642

SINAVA AZ BİR ZAMAN KALA ÜNİVERSİTE

ADAYLARINA ÖNERİLER

AYT'ye sayılı günler kaldı. Öğrenciler sıcaklarla beraber rehavete kapılmaya başladı. Öğrencilerin bu  günlerde çalışmayı bırakmamaları konu tekrarı yapmaları ve çalışma tempolarını artırmaları gerektiğini öneriyoruz.

Yeni sınav sisteminde 2. basamağı oluşturan Lisans Yerleştirme Sınavı (AYT) Haziran 2018 tarihlerinde toplam üç oturumda yapılacak. Her sınav öncesinde olduğu gibi bugünlerde de öğrencilerin kaygıları artmış durumda. "Oğlum televizyonu kapat, bir saat daha çalış." cümleleri havada uçuşmaya başlarken, veliler sınava girecekmiş gibi gün sayıyor. Yapılması gereken en akıllıca iş, havaların ısındığı şu günlerde bir taraftan stratejik çalışma yapmak, bir taraftan da zamanı en iyi şekilde değerlendirmek şüphesiz. Peki, bu süreci kayıpsız atlamak için öğrenci ve velilere ne tür görevler düşüyor?

Sınava hazırlanan öğrencilerin yaşadığı kaygıları normal.  Kaygının giderilmesinin en etkili yolu, hedeflere ulaşmayı sağlayacak gerekli planlamayı yapıp, uygulamaya koymak. Konu eksiği olmayanların bol bol deneme çözmesi ve konu tekrarları yapması altı çizilen diğer noktalar "Ders ve sosyal hayatınızı dengeleyin.

DERSLERİN ANALİZİ

Kimya

Kimya testinde 9-10 tane organik sorusu gelebilir. 9. sınıftan soru gelme ihtimali oldukça düşük. Organik kimyada sabunlaşma ve yağlar, bağlar konusundaki rezonans durumu, müfredatta olan normalite ve çözünürlük çarpımı konusuna ait seçimli çöktürme konusu ile ilgili sürpriz sorular bekliyoruz.

Biyoloji

Biyoloji konuları çabuk unutulduğundan kısa aralıklarla tekrarlar yapın. Soru çözmeye öncelik verebilirsiniz. Çözemediğiniz sorularla ilgili konuları gözden geçirip, eksikliklerinizi tamamlayın.

Tarih

AYT tarih sorularında yorum dönemi bitti. Dolayısıyla konuları unutmamak için bol bol soru çözün. Konuları tam anlamıyla kavramadan soru çözmeye geçmek anlamsız. Tarihin mantığı olan sıralamayı anlayıp, tarihi kavramları öğrenin. Mutlaka bir tarih sözlüğü oluşturun.

Coğrafya

Coğrafya-1 testinde 11. ve 12. sınıf konularının yanı sıra 9. ve 10. sınıf konularından soru geleceğinden dolayı ilk konuları tekrar edin. Bu yıl Türkiye'nin ekonomik coğrafyası ve ülkeler konusundan soru gelme ihtimali oldukça yüksek. 11. ve 12. sınıf okul kitaplarında 'konuya başlarken' kısmındaki sorularla, etkinlikler kısmındaki sorulara dikkat edin.

Felsefe

TS-1 puanıyla öğrenci alacak olan iletişim, sinema ve televizyon, halkla ilişkiler ve tanıtım, medya ve iletişim, görsel sanatlar ve iletişim tasarımı, reklamcılık gibi bölümlerde felsefe grubunun etkisi tüm sorular arasında % 15 olacak.

Türk Dili Edebiyatı

Değişik vesilelerle yapılan açıklamalarda, sınavda hem dil ve anlatım hem de Türk edebiyatı soruları bulunabileceği söyleniyor. Yeni sınav sisteminin mantığı gereği, çıkacak sorular büyük ihtimalle edebiyat içerikli olacak. Geçen sene AYT ile bu yılki AYT Türkçe içerik olarak aynı. Bundan dolayı geçen seneki edebiyat testi ile bu seneki edebiyat testinin içerik olarak aynı olmasını bekliyoruz.

Matematik

Geçtiğimiz yıl tamamen bilgi içeren sorular geldi,bu yıl da aynı tarz sorular bekleniyor.Konuları derinlemesine öğrenin.

Ailelere düşen görevler neler?

Ailenin yapıcı dil kullanması genci ders çalışmaya karşı motive eder. Sınavına hazırlanmak gencin sorumluluğudur. Aile bu sorumluluğu gencin yerine üstlenmemelidir. Eksik olduğu konuları, kapatması gereken açıkları saptamak, hangi derslere ne kadar çalışacağını belirlemek gencin sorumluluğunda olmalı.

Bugünlerde neler yapılmalı?

Çalışma temponuzu artırın

Çalışma temponuzu arttırmanız, şu ana kadar yaptığınız çalışmaları daha anlamlı kılacaktır. Başarıya odaklı bir çalışma temposu oluşturma, etkili öğrenme yöntemlerini kullanma ve hazırlayacağınız programda ders ve sosyal hayatı dengelemeniz gerekiyor.

Çıkmış soruları çözün

Eğer AYT konularını bitirdiyseniz hızlı tekrarlarla uygulamaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Bu grupta olan öğrenciler kaliteli yayınevlerinin soru bankalarından yararlanabilir. Çıkmış sorular, çıkacak sorularla ilgili ipucu verir.

Konu tekrarlarını deneme çözerek yapın

Konu tekrarlarını deneme sınavlarıyla da yapabilirsiniz. Deneme sınavları sonunda eksikliklerinizi belirleme, sınavın yapısı, kapsamı, süresi, soru tipleri, hangi konudan kaç soru geldiği gibi değerli bilgileri uygulayarak öğrenme imkânınız olur.

Denemeleri gerçek sınav gibi görün

Zamanı kullanma becerisi ancak deneme sınavlarıyla kazanılabilir. Lüzumsuz yere sınava ara vermeden, çözümünde zorlanılan soruları ikinci tura bırakarak ve gerçek sınavdaymış gibi sınav olmak gerekir.

Uygun model olun

Sınava hazırlanan öğrencinin kaygı duyması, heyecanlanması doğal bir durum. ''Aileme ne diyeceğim, arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakacağım?'' gibi düşünceler heyecanı artırır. Çocuk duyduğuna değil, gördüğüne inanır. Eğer aile kaygılı olursa, çocuğu da kaygılı olur. Öğrencilerin, sınavdan önce deşarj olma işini fazla abartmamaları, fiziksel ve zihinsel bir aktiviteye girişmeden, kalabalığın az olduğu bir ortamda dinlenmeleri gerekiyor.